Hangostérkép.hu

SZTE EGYETEMI KÖNYVTÁR HANGOSTÉRKÉPE

 

TARTALOM - ÁTTEKINTŐ TÉRKÉP

Felépítés

A téglalap alapú épület földszintjére a főbejárat forgóajtaján juthatunk be.
A földszintet teljes hosszúságában aula tölti ki. A számunkra lényeges támpontok és célpontok az épület hosszanti oldala mentén sorakoznak.

Az épületben további öt szint található. A földszint alatt, a főbejárattól balra a mellékágban a -1. emelet, és a csak innen elérhető további két emelet, illetve az aula fölött további négy: az 1., a 2., a 3. és a 4. emelet.
A bal oldali mellékággal átellenes oldalon található a büfé mellékága.

A felső emeletek alaprajza és közlekedő terei nagyrészt megegyeznek a földszintével.
Az 1. és a 3., illetve a 2. és 4. emeletek páronként azonos szerkezetűek.
A felső 4 emelet funkciójában részben eltér, de tagolásuk, térelrendezésük azonos/hasonló.
Az 1. és 3. emelet bal és jobb oldala is bejárható. A 2. és 4. emeleteknek nincs bal oldala, ezért az 1. és 3. emeleteknek nagy a belmagassága.

A szintek közti átjárás lépcsőkön, lifteken és szinten belül függőhidakon biztosított.
A -1. emeletről induló lépcsők (1-2. lépcsősor) szabadon állóak (aláfutás veszélye!), a felső emeletek közöttiek lépcsőházban vannak (első, hátsó).
Csigalépcsők az 1. és 3. emeleteken találhatóak - ezek teremtenek összeköttetést a felettük húzódó galériaszerű szintekkel.
Az 1. számú kétaknás lift a -1. emeletről indul. A 2. számú lift a földszintet és a -1. emeletet köti össze. A 3. számú látványlift az aulából indul a felső emeletekre. A 4. számú lift az épület hátsó részében található.
Az első lépcsőház a 3. számú lift mellé épült, a hátsó lépcsőház pedig az aula legtávolabbi, jobb sarkában található.
A felső emeletek szinten belül keresztben is átjárhatóak: az emeletek mellső és hátsó részében egy-egy, az aulát átívelő alacsony korlátos függőhíd biztosítja az átjutást az egyik oldalról a másikra.

Közlekedési, tájolási szempontból számunkra csak az első lépcsőháznak és a 3. számú liftnek van jelentősége. Minden szintbejárás (kivétel -1. emelet és felső szintjei) ezen támpontoktól indul!

Funkció

A főbejárattól balra, a mellékág torkolatában található a ruhatár.
A -1. emelet lépcsősora is e mellékágból indul ki. Ez a szint, illetve a felette lévő további 2 emelet a Kongresszusi-terem belső szintjeit köti össze.

A főbejárattal szemben a könyvtári beléptetőrendszer keresztezi utunkat.
A kordon bal végén a Központi ügyfélszolgálat pultja, jobb oldalán Könyvvisszavétel. A kordonon belül balra az első lépcsőház és a 3. számú lift található.
A lépcsőháztól balra nyíló mellékágban vannak a WC-k mind a földszinten, mind a felső emeleteken. A kordonon belül jobbra van a Kölcsönzés pultja.

Az aula legtávolabbi bal sarkából indul egy folyosóág, ahol az egyetem hallgatóit képviselő-segítő szolgáltatások irodái kaptak helyet.

A felső emeletek mindegyikének jobb oldalán szakolvasói terek találhatóak: 1. emelet: Általános és Társadalomtudományi, 2. emelet: Történettudományi, 3. emelet: Nyelvi és Irodalmi, 4. emelet: Természettudományi.
Az 1. és 3. emelet bal oldalán számítógépes asztalok sorakoznak.