Hangostérkép.hu

SZTE EGYETEMI KÖNYVTÁR HANGOSTÉRKÉPE

 

3. EMELET

Az első lépcsőházból érkezve: előttünk, az aula felől korlát, jobbról fal, balról átjárás a folyosóra, illetve a látványlifthez.

Jobb oldal

Lépcsőn felérve balra 90 fokot fordulunk, majd elhagyjuk a lépcsőházat. Jobbra 90 fokot fordulunk. Előttünk az aulán átívelő függőhíd, amely beletorkollik a Nyelvi és Irodalmi Szakolvasói tér ajtajába. Átkelünk a hídon. Alacsony korlátsor mindkét oldalon.
Belépve a tágas térbe jobbra is, balra is sűrűn oszlopok, ill. menetirányunkra merőlegesen szabadpolcok helyezkednek el.
Az olvasói tér keresztirányban kettéválik. Az innenső felén szabadpolcok megszakítás nélküli sora, túlonnan pedig asztalok sorakoznak.
Belépés után tovább előre 4- 5 lépést. Jobbra tőlünk Információs pult.
Hosszirányú közlekedés a térség középvonalában nyíló szűk ösvényen lehetséges. Ennek megtalálásának a technikája a következő: belépés után tovább egyenes-tartással előre az Információig. A pultot követve oszlopot keresünk. Mögötte nyílik meg jobbra-balra a közlekedő folyosó.
Jobbra rövid olvasói tér. Ennek a szakasznak a szerkezete, illetve a bejárása hasonló mint az alább ismertetett baloldali ágé, annyi különbséggel, hogy a közlekedő tér jobb oldalán nem polcok, hanem asztalok vannak.
Balra fordulva 90 fokot, tovább egyenesen előre.
Kb. 10 lépés után jobb oldalt csigalépcső, ami felvezet a 4. emeletre. Tovább előre az olvasói téren át. Balról oszlopsor, polcsorok, jobbról kitágul a tér, olvasósarokhoz érkezünk. Székek, fotelek, asztalok a jobb oldalunkon.
Az asztalokat egy idő után jobbról is felváltják a polcsorok.
Amikor véget ér a jobb oldali szekrénysor, jobbratartással ismét csigalépcsőhöz érkezünk. Tovább egyenesen, ha nem kívánunk felmenni rajta a 4. emeletre.
Az épület végébe érünk. Hétköznapokon itt is üzemel a bal oldalon egy Információs pult.
A pultsor előtt balra az aula felé fordulva tovább előre a kijáratig, ami rávezet minket a hátsó függőhídra.

Bal oldal

Lépcsőn felérve balra 90 fokot fordulunk, majd elhagyjuk a lépcsőházat. Balra 90 fokot fordulunk. A látványlift előtt, balra egy mellékág nyílik. A jobb partján haladva először a 4. számú lifthez érkezünk. Tovább. Egy raktárhelyiség ajtaja, majd az akadálymentes WC következik.
A mellékág bal partján haladva egy beugró túlsó oldali fala mentén sorrendben a következő helyiségek találhatóak: női WC, mosdókagyló, férfi WC.
Ha a főágon kívánunk menni: balra 90 fokot fordulunk. A szőnyeghatáron átlépünk. Tovább egyenes-tartással. Jobbról az aula korlátja, balról az épület végéig számítógépes asztalcsoportok, egymástól paravánnal elválasztva. Javasolt a folyamatos korlátkövetés.
A korlátsor végénél balra 90 fokot fordulunk. Jobb oldalunkon néhány lépésre Információs pult. A pult mögött balra lévő csigalépcső a 4. emelet rövid, galériaszerű szigetére visz fel. Itt kutatói fülkék vannak. A galéria jobb végében kijárat, ami rávezet minket a hátsó függőhídra.
Közvetlenül a pult mögött a hátsó falon balról-jobbra a következő szobák vannak: 3.005. számú (Társadalomelméleti Gyűjtemény), a 3.004. (Kutatófülke) számú, illetve a 3.003. számú ajtó, utóbbitól jobbra 90 fokra pedig a hátsó függőhídhoz vezető ajtó található.