Hangos-térkép nyitólap

Országos Széchényi Könyvtár

 

Áttekintő térkép

Többszintes, nagy terekből álló erősen visszhangos épület.
A látogatók a Budavári Palota felől érkeznek az épület 5. emeletére.
Térképünk az 5.és 7. emeletet részletesen, a 6. emeletet pedig vázlatosan mutatja be.
Az épületben több lift is működik. Mindhárom szint bejárását a bal oldali lifttől végezzük. Az emeletek közt lépcsőn is közlekedhetünk.
Az 5. emelet a fogadószint: itt található többek közt a Beiratkozás/Regisztráció pultja, a Ruhatár, az elektronikus védelemmel ellátott beléptető rendszer és a Büfé.
A 6. emeleten található a Kézirattár és a Régi kiadványok tára, a Térképtár, Zeneműtár, Színháztörténeti tár, továbbá a Kiállítótermek és az Előadóterem.
A 7. emeleten zajlik a könyvek kiadása és visszavétele. Itt kaptak helyet az online katalógusok és a katalóguscédulák szekrényei is.
Az Olvasótermekben számozott asztalok sorakoznak, ezeknél foglalnak helyet a látogatók.
Ezen a szinten vannak a Központi Olvasótermek, a Mikrofilmtár és a Multimédia Olvasóterem (ez utóbbiban kaptak helyet az akadálymentesített számítógépek).
Az azonos oldalon elhelyezkedő olvasótermek közös légterűek, a közöttük való átjárás a berendezési tárgyak, bútorzat között biztosított. A Központi Olvasótermek téglalap alapú, galériázott helyiségek.
Minden szinten ugyanazon a helyen találjuk a WC-ket. A női és a férfi WC-k a szintek két végébe kerültek. A WC-k általában két helyiségből állnak (a női WC-k egy részében még további egy helyiség van). Az első helyiség a bejárattól balra, a mosdó. A belső helyiségben - férfiaknál - balról két piszoár, szemben két WC fülke ajtaja. Nőknél a piszoár helyén két mosdókagyló van, a WC fülkék itt is a szemközti oldalon vannak.
Vakvezető kutyával a látogatók által bejárható terek közt szabadon lehet közlekedni.