FŐVÁROSI SZÍNHÁZAKHOZ VEZETŐ ÚTVONALAK

 

MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ

M1 Vörösmarty tér felől - Opera

A kisföldalatti korlátjánál jobbra 90 fokot fordulunk. Egyenesen megyünk előre, míg a szemben lévő lépcsőbe nem ütközünk. Felmegyünk a lépcsőn. Tovább egyenesen. Árkádos részhez érkezünk, nagy oszlopokkal. A lépcső után alacsony járdaszegély következik lefelé, mintha úttestre lépnénk. A járda másik oldalán szintén alacsony szegélynél kell fellépni. Fellépés után következnek a bejáratok. Három ajtó van egy vonalban. Ezek kettős ajtók, azaz egy fából készült ajtón való belépés után még egy faajtón kell keresztül mennünk, és ekkor jutunk be ténylegesen az épületbe.

Opera - M1 Vörösmarty tér felé

Az Operának három kijárata van egyvonalban. Ezek kettős ajtók, azaz egy fából készült ajtón való belépés után még egy faajtón kell keresztül mennünk, és ekkor jutunk ki ténylegesen az épületből. A kijárat után előre megyünk, alacsony járdaszegélyen lelépünk, majd a járdán keresztül haladva fellépünk a következő alacsony szegélyen. Egyenesen megyünk tovább lépcsőlejáratot keresve. Lemegyünk a lépcső jobb oldalán. A lépcsőn leérve tovább megyünk enyhe balra tartással, míg a kisföldalatti kőkorlátjába nem ütközünk.

B4 Hősök tere felől - Opera

Leszállás után pár lépést megyünk előre, majd balra 90 fokot fordulunk.
Hosszan egyenesen megyünk tovább a következő sarokig.
Sarokhoz érve alacsony járdaszegély keresés. Az úttest szegélyére merőlegesen állunk, majd átkelünk. Lámpás kereszteződés, le- és fellépésnél alacsony oszlopok akadály.
Fellépés után egyenesen előre megyünk, majd kb. 15 méter múlva a bal oldalon találjuk a földalatti kőkorlátját.
A kisföldalatti korlátjánál jobbra 90 fokot fordulunk. Egyenesen megyünk előre, míg a szemben lévő lépcsőbe nem ütközünk. Felmegyünk a lépcsőn. A lépcső tetejénél tovább megyünk egyenesen. Árkádos részhez érkezünk, nagy oszlopokkal. A lépcső után egy alacsony járdaszegély következik lefelé, mintha úttestre lépnénk. A járda másik oldalán szintén alacsony szegélynél kell fellépni. Fellépés után következnek a bejáratok. Három ajtó van egyvonalban. Ezek kettős ajtók, azaz egy fából készült ajtón való belépés után még egy faajtón kell keresztül mennünk, és ekkor jutunk be ténylegesen az épületbe.

Opera - B4 Deák tér felé

Az Operának három kijárata van egyvonalban. Ezek kettős ajtók, azaz egy fából készült ajtón való belépés után még egy faajtón kell keresztül mennünk, és ekkor jutunk ki ténylegesen az épületből. A kijárat után előre megyünk, alacsony járdaszegélyen lelépünk, majd a járdán keresztül haladva fellépünk a következő alacsony szegélyen. Egyenesen megyünk tovább lépcsőlejáratot keresve. Lemegyünk a lépcső jobb oldalán. A lépcsőn leérve tovább enyhe balra tartással, míg a kisföldalatti kőkorlátjába nem ütközünk.
A kőkorlátnál balra 90 fokot fordulunk. Hosszan egyenesen előre megyünk, a párhuzamos forgalom segít, míg az úttest széléhez érünk. Átkelünk. Le- és fellépésnél alacsony oszlopok jelenthetnek akadályt. Fellépés után tovább egyenesen előre a következő utcasarokig. Az épületek felől kávéház asztalait körülvevő kerítés nyúlik be, sarokhoz közeledve pedig újságos van az úttest felől.
Sarokhoz érve megkeressük az épület sarkát, és 180 fokot fordulunk vissza. Falkövetéssel megyünk tovább, figyelve a fal beugró részeit, melyek sűrűn követik egymást, és alul kb. 10 cm-es szegélyek találhatók. A 6. beugró résznél balra 90 fokot fordulunk.
Széles pásztában megyünk egyenesen járdaszegélyt keresve. A szegély előtt oszlopok, kb. a megálló közepéhez érkezünk.
Vigyázzunk, mert a megállóban autók is szoktak parkolni.

B4 Deák tér felől - Opera

Leszállás után pár lépést megyünk előre, majd jobbra 90 fokot fordulunk.
Egyenesen megyünk előre, alacsony járdaszegélyt keresünk. Átkelünk. Le- és fellépésnél alacsony oszlopok jelenthetnek akadályt.
Átkelés után jobbra 90 fokot fordulunk. Enyhe balra tartással alacsony járdaszegély keresés. Átkelünk. Le- és fellépésnél alacsony oszlopok.
Fellépés után előre megyünk pár lépést, és balra 90 fokot fordulunk. Egyenesen megyünk tovább.
Kb. 30 lépés után jobbra húzunk, és lépcsőfeljárót keresünk a jobb oldalunkon. Felmegyünk a lépcsőn.
A lépcső tetejénél tovább megyünk egyenesen, és egy árkádos részhez érkezünk, nagy oszlopokkal. A lépcső után egy alacsony járdaszegély következik lefelé, mintha úttestre lépnénk. A járda másik oldalán szintén alacsony szegélynél kell fellépni. Fellépés után következnek a bejáratok. Három ajtó van egyvonalban. Ezek kettős ajtók, azaz egy fából készült ajtón való belépés után még egy faajtón kell keresztül mennünk, és ekkor jutunk be ténylegesen az épületbe.

Opera - B4 Hősök tere felé

Az Operának három kijárata van egyvonalban. Ezek kettős ajtók, azaz egy fából készült ajtón való belépés után még egy faajtón kell keresztül mennünk, és ekkor jutunk ki ténylegesen az épületből. A kijárat után előre megyünk, alacsony járdaszegélyen lelépünk, majd a járdán keresztül haladva fellépünk a következő alacsony szegélyen. Egyenesen megyünk tovább lépcsőlejáratot keresve. Lemegyünk a lépcső jobb oldalán. A lépcsőn leérve tovább megyünk enyhe balra tartással, míg a kisföldalatti kőkorlátjába nem ütközünk.
A kőkorlátnál balra 90 fokot fordulunk. Hosszan egyenesen előre megyünk, a párhuzamos forgalom segít, míg az úttest széléhez érünk. Alacsony oszlopok a szegély előtt. Itt jobbra 90 fokot fordulunk. Enyhe jobbra tartással alacsony járdaszegély keresés. Átkelünk. Le- és fellépésnél alacsony oszlopok jelenthetnek akadályt.
Fellépés után előre megyünk pár lépést, és balra 90 fokot fordulunk. Járdaszegély keresés.
Átkelünk. Le- és fellépésnél alacsony oszlopok.
Megkeressük az épületet, és falkövetéssel megyünk tovább egyenesen. Az első beugró kapubejárat után még 4-5 lépést megyünk, majd balra 90 fokot fordulunk.
Széles pásztában megyünk egyenesen járdaszegélyt keresve. A szegély előtt oszlopok, kb. a megálló közepéhez érkeztünk.
Vigyázzunk, mert a megállóban autók is szoktak parkolni.

M1 a Mexikói út felé - Opera

A földalatti kijárata kb. a szerelvény közepénél van. Kimegyünk, jegykezelők akadály, majd jobbra fordulunk és felmegyünk a lépcsőn.
A lépcsőn felérve egyenesen haladunk tovább széles ingatechnikával, felhasználva a párhuzamos forgalom zaját. Először lámpaoszlopba, majd parkoló órába ütközünk. A parkoló óra után kb. 10 lépést megyünk egyenesen, majd jobbra 90 fokot fordulunk. Fába, illetve lámpaoszlopba ütközhetünk. Egyenesen megyünk, alacsony járdaszegélyt keresünk.
Átkelünk. Lámpás kereszteződés, le- és fellépésnél alacsony oszlopok jelenthetnek akadályt.
Fellépés után egyenesen megyünk előre járdaszegélyt keresve. A járdaszegély előtt kőgömbökbe ütközünk. Itt jobbra 90 fokot fordulunk. Egyenesen megyünk kb. 25 lépést. Bal oldalunkon lépcsőfeljárót keresünk, ez vezet az Opera bejáratához.
Felmegyünk a lépcsőn. A lépcső tetejénél tovább megyünk egyenesen, és egy árkádos részhez érkezünk, nagy oszlopokkal. A lépcső után egy alacsony járdaszegély következik lefelé, mintha úttestre lépnénk. A járda másik oldalán szintén alacsony szegélynél kell fellépni. Fellépés után következnek a bejáratok. Három ajtó van egyvonalban, valószínű, hogy a középső ajtóhoz érkezünk. Ezek kettős ajtók, azaz egy fából készült ajtón való belépés után még egy faajtón kell keresztül mennünk, és ekkor jutunk be ténylegesen az épületbe.

Opera - M1 a Mexikói út felé

Az Operának három kijárata van egyvonalban. Ezek kettős ajtók, azaz egy fából készült ajtón való belépés után még egy faajtón kell keresztül mennünk, és ekkor jutunk ki ténylegesen az épületből. A kijárat után előre megyünk, alacsony járdaszegélyen lelépünk, majd a járdán keresztül haladva fellépünk a következő alacsony szegélyen. Egyenesen megyünk tovább lépcsőlejáratot keresve. Lemegyünk a lépcső jobb oldalán.
Leérve pár lépést megyünk előre, majd jobbra 90 fokot fordulunk. Egyenes-tartással megyünk az alacsony járdaszegélyig. Alacsony oszlopokba ütközhetünk a szegély előtt. Itt balra 90 fokot fordulunk.
Enyhe balra tartással járdaszegélyt keresünk. Átkelünk. Lámpás kereszteződés, le- és fellépésnél alacsony oszlopok jelenthetnek akadályt.
Fellépés után balra 90 fokot fordulunk. Egyenesen megyünk tovább, kis idő múlva lépcsőlejárót keresünk. Útközben kb. 10 lépés után parkoló órába, majd lámpaoszlopba ütközhetünk.
A lépcsőn lemegyünk. Leérve balra találjuk a kisföldalatti bejáratát.