Hangos-térkép nyitólap

Néprajzi Múzeum, Budapest

 

Áttekintő térkép

A Néprajzi Múzeum a Kossuth téren, a Parlamenttel szemközti oldalon található. Régi típusú, négyszintes, téglalap alakú épület, kisebb belső udvarral.
Tömegközlekedési eszközökkel jól megközelíthető: metróval, a 2. villamossal és trolibuszokkal is eljuthatunk a térre, de mind közül a 70. és 78. számú trolibuszok használata a legcélszerűbb, mivel a legbiztonságosabb és legjobban támpontozott útvonal ebben a viszonylatban lelhető fel.
Az épület monumentalitása és zegzugossága miatt a hangos-térkép nem írja le a Múzeum minden egyes helyiségét, hanem szintenként vezet végig adott útvonalon a kiállítóterekhez, a mosdókhoz, lifthez és egyéb kiszolgáló helyiségekhez.
A hangos-térkép mind a négy szintet érinti: az alsó földszintet, földszintet, az első és második emeletet.

Az alsó földszint a fogadószint, ahol a pénztárakat, a ruhatárat, a Múzeum kávézóját és a múzeumi boltot találjuk.
Ezen a szinten bemart vezetősáv is segíti a tájékozódást.
Az épületben folyamatos bothasználattal, ill. védőtartással kombinált falkövetéses technikával célszerű haladni. A falsíkok biztonságosak, a kézfejet nem sértik.

A földszinten és a második emeleten időszaki kiállításokat találunk, míg az első emeleten a Múzeum állandó kiállítása kapott helyet.
Az időszaki kiállítások néhány havonta átépítésre kerülhetnek, ezért a térkép csak a lift és a kiállítások bejáratai és kijáratai közti útvonalakat vázolja fel.
A kiállításokat célszerű a lifttől kiindulva megközelíteni, illetve az emeletek közötti közlekedésre is a liftet ajánljuk.
A lift hangosított és Braille feliratokkal lett ellátva, hívógombját a bal oldalon találjuk. A lift belsejében szintén bal oldalon helyezték el a függőleges gombsort, két oszlopban: 2,1,0,-1 az egyik oszlopban, nyit, zár, R, vész a másik oszlopban.
Az épületben több lépcsőház is van, de mivel a főlépcsőházon át minden szint elérhető, útvonalainkban ezt használjuk.
Látássérültek a pénztárban regisztrációs jegy megváltása után kezdhetik meg a látogatást.