Hangos-térkép nyitólap

Néprajzi Múzeum, Budapest

 

Földszint

A téglalap alakú földszinti aula bal és jobb oldaláról is egy-egy széles lépcsősor indul felfelé. A lépcsők pihenőjére érkezve mindkét lépcső újabb 2-2 karral elágazik jobbra és balra. Így érik el az első emeletet.
Az első emelet folyosói téglalap alakban, a második emelet folyosói (a díszterem nagy belmagassága miatt) U alakban szegélyezik az aulát.
Az aula felőli oldalon csak derékmagasságú kőkorlátot találunk. A lépcsőelágazások miatt az aulát körülfutó folyosók közül a belépési, illetve a szemközti oldalra érkeznek.
A szemközti oldalról újabb lépcsők indulnak az első emeletről a második emeletre, ám azok elágazásai miatt a látássérült látogatók könnyen eltéveszthetik az útirányt, így célszerűbb a liftet használni a szintek közötti átjárásra.

A kiállítótér megközelítése

Az aulából, ha a főbejáratot a hátunk mögött tudjuk, az aula bal felső sarkába kell tartanunk 11 órára. Itt rámpát találunk, mely két lépcsőfokra van ráfektetve. Ezen felmenve egy kis előtérbe érünk, melyből balra, 9 órára folyosó nyílik. A folyosó kezdetét lengőajtó jelzi. Ezen a folyosón jobb oldalon találjuk a férfi, az akadálymentes és a női mosdót.
Az előtérből balra, 11 órára tartva találjuk az időszaki kiállítás bejáratát.
A lift felől érkezve, a liftből kilépve balra fordulunk. Bal oldalon két ajtóbeugró után folyosó nyílik balra, ezen elindulunk.
Egyenesen haladva két lengőajtón megyünk át, majd szervizlépcsőház mellett haladunk el.
Majd újabb lengőajtó után folytatódik a folyosó. Ennek jobb oldali falát kövessük, és keressünk lengőajtót és folyosónyílást jobb oldalon, majd forduljunk jobbra.
Hosszú, egyenes szakaszon végighaladva - közben jobb oldalon végig ablakok - újabb lengőajtó után találjuk a már említett mosdókat, bal oldalon.
Majd lengőajtó után a tér megnyílását érezhetjük, jobb oldalon a földszinti aula visszhangossága érzékelhető.
A kiállítás bejárata balra található.
A kiállítótéren végighaladva, az utolsó helyiség ajtaján kilépve jobbra találjuk a liftet.
Hosszan előre tartunk, áthaladva két lengőajtón, melyek a szervízlépcsőházat határolják. Majd jobbra fordulunk, és jobbra a harmadik falmélyedésben találjuk a liftet.