Hangos-térkép nyitólap

Néprajzi Múzeum, Budapest

 

Alsó földszint

A Néprajzi Múzeum akadálymentes bejárata a Szalay utca felől lett kialakítva.

A Szalay utcai kapu megközelítése

A Kossuth téri főbejárattal szemben állva balra indulunk, majd az első sarokhoz érve jobbra fordulunk. A házfal mellett haladva néhány lépés után az oldalbejárathoz érünk.
A Szalay utca felől érkezve a kapun belépünk, majd egy szélfogó után újabb kétszárnyú ajtón át egy széles folyosóra érkezünk.
Balra találjuk a portásfülkét, egyenesen előre megyünk még egy kétszárnyú ajtón áthaladva, a vezetősávot követve.
Egyenesen előre haladva az épület belső udvarának kétszárnyú ajtajához érünk, mely előtt jobbra lengőajtó található. Ezen áthaladva jobbra indulunk, majd rámpás emelkedőn felmenve elágazáshoz érünk.
A folyosó végén, balra egyenes folyosón indulhatunk el a pénztárak felé.
A lifthez viszont még néhány lépést előre kell mennünk, majd jobbra fordulva, jobb oldalunkon a második falmélyedésben találjuk a liftet.

A pénztári folyosón végighaladva előtérbe érünk, melyben a vezetősáv jobbra, illetve balra törik 90 fokban. Vagy ezt követjük, vagy 1 órára tartva haladunk tovább néhány métert.
Elhaladunk a jobb oldalunkon lévő kávézó szervizajtaja előtt, majd folyosószűkületet érzékelünk egy átjáró miatt, és egy kis lejtő után újabb hosszú folyosóra érkezünk.
Ezen a folyosón belépés után, közvetlenül balra a mosdókat találjuk, illetve a bal oldalon kb. 5 és 10 méter távolságra a pénztárakat.
Belépés után, jobb oldalon a Múzeum kávézójához érünk. Rámpás feljárón haladva a fogyasztótérbe jutunk, melyből jobbra nyílik az eladótér.
A mosdók, illetve a kávézó bejárata után ha egyenesen megyünk tovább, akkor jobb oldalon két lépcsőházat találunk, a két pénztárral szemben, illetve a kettő között, a ruhatárat.
Ezeken a lépcsőkön felmenve a főbejárati aulába mehetünk fel.
A folyosó végén, a kávézóval szimmetrikusan a múzeumi bolt található, melynek bejárata jobbról következik kis emelkedővel. A boltból jobbra, hátra kis lépcsősor vezet fel szintén a főbejárati aulába.

Belépés a főbejárat felől

A főbejáratot a Kossuth tér felől egy pihenővel megszakított lépcsősoron keresztül (3+5 lépcsőfok) közelíthetjük meg.
Két oldalra befelé nyitott, kétszárnyú rácsajtó után árkádos rész alá érünk, majd magunk előtt üvegezett faajtót találunk. Ezen, majd a 2 méternyire lévő lengőajtón áthaladva a Múzeum előcsarnokába jutunk.
Az előcsarnok mindkét oldalán egy-egy ajtóval lezárt lépcsőház található, bal oldalon a kávézón át, jobb oldalon a bolton át juthatunk a földszinti fogadótérbe.
Szemben, kétoldalt szintén egy-egy lépcső található, mely a pénztárakhoz vezet a földszintre.
Szemben, középen széles lépcsősort találunk felfelé, melynek tetején 3 befelé nyíló üvegajtó van, a középső üvegajtó két oldalán, a felső lépcsőfokokból kiindulva két oszlop jelenthet akadályt. Felérve, pár lépés után újabb rövid lépcsősort találunk, melyen felmenve az épület nagy, földszinti aulájába érkezünk.